Περιστατικό κατάθλιψης
(Η παρουσίαση της παρακάτω περίπτωσης αφορά πραγματική προσέγγιση κάποιου περιστατικού με κατάθλιψη. Το όνομα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς επίσης και η παρουσίαση των δεδομένων δεν αποκαλύπτουν προσωπικά στοιχεία του θεραπευόμενου. Σκοπός της παρουσίασης είναι να καταδειχθεί ο τρόπος που ο ειδικός εφαρμόζει τη Θεραπεία Αποδοχής & Δέσμευσης κατά τις τρεις πρώτες συνεδρίες)
Ο Μάριος ένας άνδρας 34 χρονών, έχει μια πολύ καλή θέση στην εταιρεία που δουλεύει με πολύ υψηλές αποδοχές, είναι παντρεμένος και έχει ένα γιο. Επίσης έχει αρκετούς στενούς φίλους.
Προσήλθε για θεραπεία μετά από παρότρυνση της συζύγου του καθώς η ίδια είχε παρατηρήσει ότι κλείνεται πολύ στον εαυτό του, δείχνει να μην τον ευχαριστεί τίποτα, και γενικά θέλει να περνάει τον περισσότερο χρόνο σπίτι παρακολουθώντας τηλεόραση και παίζοντας διάφορα παιχνίδια στον υπολογιστή.
Πρώτη συνεδρία
Από την πρώτη κιόλας συνεδρία μετά τη λήψη του ιστορικού του Μάριου έγινε εκπαίδευση των αξιών του. Ο Μάριος λόγω της θλίψης που βίωνε έχει απομακρυνθεί από τα πράγματα που τον ενδιαφέρουν. Ασκηση: καταγραφή των πραγμάτων που θα ήθελε να ξαναβάλει στη ζωή του.
Δεύτερη συνεδρία
Συζήτηση της παρατήρησης του όσον αφορά την άσκηση της προηγούμενης συνεδρίας. Πιο συγκεκριμένα τι επίδραση μπορεί να έχει στις σχέσεις με φίλους, συναδέλφους και οικογένεια. Παρακολούθηση βίντεο και ανάλυση των αρνητικών σκέψεων που βιώνει. Συζήτηση διαφορετικών τρόπων διαχείρισης και αποδοχής όλων των εμπειριών του. Ασκηση: βελτίωση τριών αξιών απο αυτές που παρατήρησε με κύριο στόχο τις διαπροσωπικές του σχέσεις.
Τρίτη συνεδρία
Προσέγγιση των αλλαγών που έκανε. Παρατήρηση του γεγονότος ότι νιώθει έντονο θυμό με πολλούς από τους κοντινούς του ανθρώπους. Συνειδητοποίηση ότι δεν εξωτερικεύει τα συναισθήματα του και κατ΄αυτό τον τρόπο κλείνεται όλο και περισσότερο στον εαυτό του. Άσκηση: Γράμματα Συγχώρεσης
Παρατηρήσεις
Ο Μάριος χρειάστηκε έναν κύκλο 25 θεραπευτικών ωρών ώστε να δουλευτούν τομείς αυτοπαρατήρησης, αποδοχής των αρνητικών του σκέψεων, επαφής με το παρόν που ζεί, αναγνώριση και έκφαση του θυμού του. Στόχος, λοιπόν, δεν είναι να μην βιώνει τα συναισθήματα του αλλά να μπορεί να βρίσκει λειτουργικούς τρόπους διαχείρισης. Για αυτό το σκοπό οι ασκήσεις του αφορούν κυρίως συμπεριφορικούς στόχους που μπορεί να παρατηρήσει και να διαχειριστεί.
Περιστατικό Κρίσης Πανικού
(Η παρουσίαση της παρακάτω περίπτωσης αφορά πραγματική προσέγγιση κάποιου περιστατικού με κατάθλιψη. Η χρήση του ονόματος είναι αναληθής καθώς επίσης και η παρουσίαση των δεδομένων δεν αποκαλύπτουν προσωπικά στοιχεία του θεραπευόμενου. Σκοπός της παρουσίασης είναι να παρουσιαστεί ο τρόπος που ο ειδικός εφαρμόζει τη Θεραπεία Αποδοχής & Δέσμευσης κατά τις τρεις πρώτες συνεδρίες)
Η Νατάσα είναι μια γυναίκα 28 χρονών που μόλις έχει γυρίσει από μεταπτυχιακές σπουδές και εργάζεται στην εταιρεία του πατέρα της. Δεν διατηρεί κάποια μόνιμη σχέση και ο φιλικός της κύκλος είναι αρκετά περιορισμένος καθώς έλλειπε για χρόνια απο την Ελλάδα. Πριν απο τέσσερα χρόνια είχε κάνει μια προσωπική θεραπεία για θέματα άγχους, καθώς και τότε βίωσε κάποιες κρίσεις πανικού. Στο ραντεβού προσήλθε με δική της πρωτοβουλία καθώς ξαναβιώνει τα ίδια συμπτώματα και δεν μπορεί να οδηγήσει το αυτοκίνητο της.
Πρώτη συνεδρία
Απο τη λήψη του ατομικού της ιστορικού προκύπτει ότι η πρώτη της κρίση πανικού συνέβει πριν τέσσερα χρόνια όταν οδηγούσε το αυτοκίνητο της για μια έξοδο. Το ίδιο συνέβη και πρόσφατα ενώ γύρναγε από τη δουλειά της. Δεν μπορεί καθόλου να οδηγήσει πια, καθώς πιστεύει ότι αυτο πυροδοτεί τις κρίσεις. Συζήτηση για το τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν βιώνουμε μια κρίση πανικού και παρουσίαση του παράδοξου ότι όσο το φοβόμαστε τόσο το ενισχύουμε. Άσκηση: τεχνικές χαλάρωσης και διαφραγματικές αναπνοές.
Δεύτερη συνεδρία
Στη δεύτερη συνεδρία δούλεψε κάποιες τεχνικές mindfulness για να μπορεί να έχει περισσότερο επαφή με τις σωματικές αισθήσεις που νιώθει. Συζήτηση για το κόστος και το όφελος που έχει βιώνοντας τις κρίσεις, και παρακολούθηση βίντεο για το πως λειτουργεί το μυαλό μας όταν αποφεύγουμε τις σκέψεις μας. Άσκηση: τεχνικές ευελιξίας, με σκοπό να ελέγξουμε τα όρια της κρίσης.
Τρίτη συνεδρία
Στην τρίτη συνεδρία έχει πολύ καλή παρατήρηση το τι συμβαίνει στις σκέψεις της και πόσες αρνητικές σκέψεις κάνει κάθε μέρα. Προσπάθησε με επιτυχία να πάρει το αυτοκίνητο της σε μια κοντινή απόσταση 5 λεπτών και διαπίστωσε τα εμπόδια που της θέτει το μυαλό της. Ασκηση: έκθεση σε καταστάσεις που αποφεύγει.
Παρατηρήσεις
Η Νατάσα χρειάστηκε έναν κύκλο 35 θεραπειών. Στις συνεδρίες τέθηκαν πολλοί συμπεριφορικοί στόχοι για να μπορέσει να είναι παρούσα στη ζωή που θέλει να ζει και όχι να είναι ένας απλός θεατής.