Οι θεραπείες συμπεριφοράς βασίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες έρευνες και ακολουθούν αυστηρά πρωτόκολλα. Τα προγράμματα που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους είναι εξατομικευμένα και βασίζονται στην επιβράβευση. Βασικός τους στόχος είναι η ανάπτυξη και ενδυνάμωση των ικανοτήτων τους σε πολλαπλά επίπεδα. Όλα τα παιδιά είναι μοναδικά και όλα τα παιδιά μπορούν να μάθουν, αρκεί να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος. Σημαντική κρίνεται η συμμετοχή της οικογένειας του παιδιού για την γενίκευση των αποτελεσμάτων της θεραπείας. Οι γονείς μαθαίνουν νέους τρόπους αντιμετώπισης των καταστάσεων.
Τα προγράμματα ενηλίκων σέβονται την ατομικότητα και τη διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου. Η απόφαση να επισκεφτεί κάποιος έναν ψυχολόγο είναι σημαντική και για αυτό το λόγο απαιτείται ο απαραίτητος σεβασμός και διακριτικότητα. Η θεραπευτική συνεδρία διαρκεί μια ώρα και είναι συνήθως εβδομαδιαία.
Η προσέγγιση ενηλίκων γίνεται με το θεραπευτικό μοντέλο ACT (θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης) αφορά μια θεραπευτική προσέγγιση τρίτης γενιάς με ισχυρή αποτελεσματικότητα και αποδοχή. Ξεκινώντας με τη συνειδητή παρουσία μας την κάθε στιγμή (being present) και την αποδόμηση του εαυτού μας από κάθε σκέψη (defusion) καταλήγουμε στην αποδοχή της ανάγκης παροχής χώρου για τις σκέψεις μας, όποιες και αν είναι αυτές (acceptance). Αφού δώσουμε χώρο δεν έχουμε παρά να παρατηρήσουμε τον εαυτό μας και να κατανοήσουμε τις εμπειρίες που αποκτούμε (observer self). Οι θεμελιώδεις αξίες μας (values) και η δέσμευση απέναντι σε αυτές και απέναντι στον εαυτό μας (commitment) αποτελούν ισχυρά κίνητρα ώστε να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Αυτός είναι ο απώτερος στόχος στον οποίο η ψυχολογική ευελιξία προσπαθεί να μας οδηγήσει, και τα παραπάνω έξι βήματα είναι ο δρόμος που η μέθοδος ACT μας καλεί να δοκιμάσουμε.