Health Coaching

Τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στο χώρο των επαγγελματιών υγείας από life coaches, wellness coaches και health coaches. Tο coaching είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο με ταχεία ανάπτυξη και εφαρμογή σε πολλούς τομείς που αφορούν την επίτευξη στόχων και την επιτυχία. Στο μυαλό των περισσότερων όταν ακούμε τη λέξη coach έρχεται ένας προπονητής από το χώρο του αθλητισμού. Πώς θα μπορούσαν μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες, ή ακόμη και αθλητές ατομικών αθλημάτων όπως το τένις να καταφέρουν διακρίσεις χωρίς ένα ικανό προπονητή να τους καθοδηγεί;

Το Health Coaching είναι η ενεργή συνεργασία μεταξύ του health coach και του coachee (πελάτη) ο οποίος οδηγείται στις επιθυμητές αλλαγές που αφορούν το χάσιμο βάρους, σωματική ευεξία, άθληση, υγιεινού τρόπου ζωής, καλύτερη ποιότητα ύπνου και σωματικής αντοχής. Για πολλά χρόνια σε αυτό τον τομέα έχουν ασχοληθεί ειδικοί από το χώρο της διαιτολογίας και της διατροφολογίας, γυμναστές και ψυχολόγοι ειδικευμένοι σε θέματα διατροφικών αποκλίσεων. Η κάθε ειδικότητα μπορεί να δώσει από τον τομέα της μια προσέγγιση, αλλά όχι ολοκληρωμένη ωστόσο, κάτι που ένας health coach επιχειρεί να κάνει, συμπληρώνοντας τα πιθανά κενά.

Ο σκοπός του Health Coach είναι να βοηθήσει τα άτομα να αποκτήσουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες, τα εργαλεία και την αυτοπεποίθηση για να αναλάβουν την ευθύνη για τον τρόπο ζωής τους, τη διατροφή και τη σωματική τους δραστηριότητα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επιτύχουν τους στόχους υγείας τους. Πρόκειται για μια σχέση η οποία βασίζεται στην εμπιστοσύνη, στο σεβασμό και στην εξερεύνηση των στόχων και αναγκών του πελάτη.

Μπορείτε να σκεφτείτε το health coaching σαν μια μίξη των πληροφοριών Υγείας και της αλλαγής συμπεριφοράς. Ο coachee μαθαίνει ποιοι παράγοντες συμβάλλουν (σωματικοί, συναισθηματικοί, συμπεριφορικοί) και επηρεάζουν το σώμα, κάτι που τους βοηθά να κατανοήσουν τις προκλήσεις υγείας.

Έτσι μπορούν να χτίσουν νέες συνήθειες και να κάνουν μόνιμες αλλαγές. Αυτό είναι που κάνει το health coaching διαφορετικό από την κλασική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση και τη διατροφική υποστήριξη.

Οι coaches δεν είναι ειδικοί στο τι πρέπει να κάνουν οι πελάτες τους. Αντίθετα, ενεργούν ως συνεργάτες και διευκολυντές, υποστηρίζοντας τους πελάτες τους στην ανάληψη δράσης, τη δημιουργία σχεδίων και την επίτευξη στόχων με βάση τις ιδέες, τα ενδιαφέροντα και τις εμπειρίες των πελατών τους.

Διαφορές του Health Coaching με τους ειδικούς θεραπευτές 

Ο Health Coach...

 • Είναι συνεργάτης
 • Προάγει την αλλαγή
 • Βρίσκει τους εξατομικευμένους στόχους
 • Εστιάζει σε αυτό που είναι σωστό
 • Τις απαντήσεις τις έχει ο πελάτης
 • Μαθαίνει από την ιστορία του πελάτη
 • Ο πελάτης εργάζεται για την αλλαγή

Ο ειδικός (π.χ. ψυχοθεραπευτής, διαιτολόγος κ.λπ.)...

 • Έχει μια μορφή εξουσίας
 • Εκπαιδεύει
 • Καθορίζει τους στόχους
 • Επικεντρώνεται στο τι είναι λάθος
 • Έχει τις απαντήσεις
 • Επαναφέρει τον πελάτη στον στόχο
 • Του προτείνει τρόπους αλλαγής

Το σημαντικό σε αυτή τη σχέση είναι ότι ο πελάτης αναλαμβάνει το ρόλο του ειδικού. Οι πελάτες γνωρίζουν το σώμα τους, τη ζωή τους και τι λειτούργησε καλά (ή δεν λειτούργησε καλά) στο παρελθόν. Ο πελάτης φέρνει την ατζέντα μιας συνεδρίας και κατέχει τις γνώσεις, τα βήματα των ενεργειών, την εργασία και την επιτυχία. Αυτό δημιουργεί ένα πολύ ισχυρό περιβάλλον για να γίνουν σημαντικές και βιώσιμες αλλαγές στην υγεία του.
Το Health coaching είναι διαφορετικό από άλλα επαγγέλματα υγείας. Δεν είναι σαν τους προπονητές αθλημάτων, δεν είναι θεραπευτές και δεν είναι διατροφολόγοι ή γιατροί. Όλα αυτά τα επαγγέλματα παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία και την ευημερία των ανθρώπων, αλλά κανένα από αυτά δεν αποτελούν «παράγοντες αλλαγής» στη μακροπρόθεσμη επίτευξη στόχων.

Πως λειτουργούν οι συναντήσεις με ένα health coach

Η πρώτη συνάντηση με έναν εξειδικευμένο health coach γίνεται για την αξιολόγηση των αναγκών του πελάτη και τον εντοπισμό του επιπέδου των δυσλειτουργιών ή διαταραχών. Για παράδειγμα, αν υπάρχει κάποιο υπόβαθρο διατροφικής διαταραχής ή ψυχοπαθολογίας. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να μπει σε συνεδρίες health coaching, αλλά σε ένα βραχύ ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο ώστε να δουλευτούν αρχικά τα δυσλειτουργικά δυναμικά και στη συνέχεια, όταν αποκτήσει ένα επίπεδο λειτουργικότητας επαναπροσδιορίζεται ο στόχος και μπορεί να οριστεί ένα συμβόλαιο σχέσης coaching.
Ο health coach και ο πελάτης έχουν από την έναρξη της συνεργασίας τους ένα συμβόλαιο συνεργασίας, που αφορά το πλαίσιο της σχέσης τους, το κόστος και τον αριθμό των συναντήσεων, των δεσμεύσεων που έχουν και οι δύο στη διαδικασία και τα όρια τους. Όλα είναι προκαθορισμένα από την αρχή και έτσι ο coachee έχει από την αρχή τον έλεγχο της πορείας του.

Είπαν για εμάς

Τα σχόλια και η μορφή τους είναι αυτούσια και ουδεμία επεξεργασία υπάρχει από εμάς.

Δείτε το βίντεο

Ο στόχος της θεραπείας ACT αποδοχής και δέσμευσης είναι η μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων των ανθρώπων ώστε να έχουν μια πλήρη και ουσιαστική ζωή.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας Online

Παρέχεται δυνατότητα διαδικτυακής συνεδρίας μέσω Skype skype

01 01 01 0105 05