Εικόνα σώματος και σχέσεις

Λίγοι άνθρωποι είναι απολύτως ευχαριστημένοι με την εμφανιση τους και το σώμα τους, οι περισσότεροι μισούν αρκετά τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους με άμεσο επακόλουθο τη χαμηλή εικόνα του εαυτού τους. Αυτό το ζήτημα έχει σαφείς επιπτώσεις στη σωματική υγεία (π.χ. διατροφικές διαταραχές, παχυσαρκία) και τη συνολική αυτοεκτίμηση. Μήπως ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε το σώμα μας επηρεάζει τη δέσμευσή μας στις διαπροσωπικές μας σχέσεις; Μήπως οδηγούμαστε στη μοναξιά καθώς δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να ζήσει μια ικανοποιητική σχέση λόγω της κακής εικόνας σώματος;

Μια πρόσφατη έρευνα στην Αμερική με επικεφαλή τον Thomas Cash, καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Old Diminion USA, και την ομάδα του δείχνει ότι η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι ένα ηχηρό "ναι". Όμως, αν και η ελλιπής αυτοεκτίμηση συνδέεται με ένα γενικό φόβο των κοινωνικών καταστάσεων τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, οι τελευταίες παρουσίαζονται να «φοβούνται την οικειότητα». Ο φόβος της οικειότητας αντανακλά το βαθμό στον οποίο κάποιος είναι πρόθυμος να είναι συναισθηματικά ανοικτός σε μια σχέση, καθώς επίσης και η προθυμία να δεσμευτεί σε μια τέτοια. 

Σε αυτή την έρευνα συμμετείχαν 228 φοιτητές οι οποίοι ερωτήθηκαν για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικά με τη στάση και τις πεποιθήσεις τους για τις σχέσεις και το σώμα τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε ο βαθμός στον οποίο οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν την ικανοποίηση ή τη δυσαρέσκεια τους με 9 διαφορετικές πτυχές του σώματος τους (π.χ., το πρόσωπό τους, το βάρος τους, τα πόδια τους κ.α.). Τα στοιχεία αυτά εξετάστηκαν στη συνέχεια ώστε να ελεγχθέι η πιθανή αλληλεπίδραση με τη συναισθηματική δέσμευση και κατ’ επέκταση του φόβου οικειότητας.

Διαπιστώθηκε ότι για τις γυναίκες η όποια δυσαρέσκεια με τη φυσική τους εμφάνιση συσχετίστηκε με μεγαλύτερο φόβο οικειότητας. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο μια γυναίκα εξέφραζε τη δυσαρέσκεια της για την εξωτερική της εμφάνιση, το πιο πιθανό ήταν να έχει ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων στον τομέα της συναισθηματικής εγγύτητας σε μια σχέση, καθώς επίσης και προβλήματα δέσμευσης. Ένα ακόμη ενδιαφέρον εύρημα ήταν ο βαθμός στον οποίο οι γυναίκες, αλλά όχι οι άνδρες, τόνισαν το ότι η φυσική εμφάνιση τους είναι παράγοντας για το πως εκείνες αυτοπροσδιορίζονται. 

Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς, οι διαφορές μεταξύ των φύλων θα μπορούσαν να αποδοθούν στις διαφορετικές προσδοκίες τους όσον αφορά την ελκυστικότητα. Δυστυχώς, τα συμπεράσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι γυναίκες κατά μέσο όρο αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη πίεση να είναι σωματικά ελκυστικές, σε τομείς όπως ο διαπροσωπικός αλλά και ο επαγγελματικός. Καταλήγουν να φοβούνται να είναι σε μια σχέση όταν δεν τους αρέσει το σώμα τους, επειδή πιστεύουν απλά ότι θα οδηγηθούν τελικά στην απόρριψη από το σύντροφό τους. Ενδιαφέρον επίσης είναι ότι ο φόβος της οικειότητας έχει βρεθεί να σχετίζεται με αυξημένη τάση να βρίσκουν ελαττώματα σε πιθανούς συντρόφους και να τους εμπιστεύονται λιγότερο.

Πηγή: www.psychologytoday.com

Δημοσιέυτηκε στο:diatrofi.gr

Είπαν για εμάς

Τα σχόλια και η μορφή τους είναι αυτούσια και ουδεμία επεξεργασία υπάρχει από εμάς.

Δείτε το βίντεο

Ο στόχος της θεραπείας ACT αποδοχής και δέσμευσης είναι η μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων των ανθρώπων ώστε να έχουν μια πλήρη και ουσιαστική ζωή.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας Online

Παρέχεται δυνατότητα διαδικτυακής συνεδρίας μέσω Skype skype

01 01 01 0105 05